Μοκασίνια ένα ανοιξιάτικο παπούτσι για τον άνδρα και τη γυναίκα

Τα μοκασίνια- ένα παπούτσι με ισχυρό statement- είναι ένα διαχρονικό παπούτσι. Πολύ δημοφιλές. Από την αρχή της δημιουργίας του έχει υποστεί πολλές αλλαγές σε υφή, σχέδια και χρώματα. είναι όμως ένα κομμάτι που δεν πρέπει να λείπει από καμία γκαρνταρόμπα.

Τα μοκασίνια είναι ένα υπόδημα ξεχωριστό. Είναι η επιτομή του στυλ και της κομψότητας.  Η αλήθεια είναι πως τα μοκασίνια είναι άμεσα συνυφασμένα με τις παντόφλες, δηλαδή παπούτσια που θα φορούσαμε στο σπίτι. Αποτελεί όμως, ένα απαραίτητο παπούτςι – κλειδί που είναι μια καλή επένδυση για κάθε ανδρική και γυναικεία συλλογή!

Μπορεί τα μοκασίνια να είναι ένα κατεξοχήν ανδρικό παπούτσι αλλά έχουν κατακτήσει επάξια ένα κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας.

Πως φτιάχνονται τα μοκασίνια?

Τα μοκασίνια είναι κατά κανόνα χειροποίητα παπούτσια. Φτιάχνονται από μαλακά κομμάτια δέρματος-συνήθως από δέρμα ελαφιού- που ράβονται για να δώσουν το σχήμα του παπουτσιού. Έχει εύκαμπτη σόλα. Και η μαλακή και άνετη του φόρμα το έκανε τόσο δημοφιλές.

Πότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα μοκασίνια?

Τα πρώτα μοκασίνια φτιάχτηκαν από Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής. Ετυμολογικά η λέξη μοκασίνια προέρχεται από τη λέξη ‘’maskisina’’ της γλώσσας Powhatan, η οποία έχει εκλείψει και σημαίνει υπόδημα. Έκτοτε όμως χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει οποιοδήποτε παπούτσι που είναι ραμμένο. Ήταν παπούτσια που δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τα πόδια και να τα κρατάνε ζεστά από το κρύο. Ήταν διακοσμημένα με περίτεχνα σχέδια, ραμμένα στο  δέρμα του παπουτσιού και με κρόσσια. Έτσι διατηρούσαν την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα τους. Συχνά ήταν επενδυμένα εσωτερικά με γούνα είτε πρόβατο είτε από λαγό. Οι γυναίκες εξέλιξαν το σχέδιο κάνοντας το μπότα για να ταιριάζει με την υπόλοιπη φορεσιά τους. Θεωρούσαν ότι φορώντας τα βρίσκονταν κοντά με τη γη στην κυριολεξία.  Αργότερα  φορέθηκαν κυρίων από γηγενείς και συγκεκριμένα από κυνηγούς, εμπόρους, αποίκους, οι οποίοι εκτίμησαν αυτό το άνετο παπούτσι που τους προστάτευε από το κρύο! Και έτσι ξεκίνησε η εξαγωγή τους στην Ευρώπη. Γρήγορα έγινε δημοφιλές, σαν ένα άνετο , ζεστό υπόδημα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου πωλούνταν σαν σουβενίρ.

Έπειτα κατά το 2ο μισό του 20ου αιώνα έγιναν ένα δημοφιλές και casual υπόδημα. Χρησιμοποιήθηκαν πολύ κατά την οδήγηση καθώς ήταν ένα ευκολοφόρετο, μαλακό παπούτσι  χωρίς κορδόνια. Αυτό βοήθησε πολύ και μάλιστα έφτασαν να ονομάζονται driving shoes δηλαδή παπούτσια οδήγησης. Έτσι φορέθηκαν πολύ από επενδυτές, ιταλούς ήρωες του στυλ και από πολλούς επιφανείς άνδρες της τότε εποχής.

Και φτάνοντας στο σήμερα είναι ένα παπούτσι ανοιξιάτικο διαχρονικό και ταυτόχρονα τόσο σύγχρονο. Μπορεί να φορεθεί και να συνδυαστεί -ανάλογα πάντα και με το στυλ του καθενός και την περίσταση βέβαια- εύκολα με σχεδόν όλα! Τα τελευταία χρόνια πολλοί μεγάλοι οίκοι τα προωθούν ανδρικά παπούτσια αλλά και ως γυναικεία παπούτσια. Είναι από τα παπούτσια που μας βολεύουν και μας αρέσει. Διατηρούμε την άνεση μας αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε και το στυλ μας! Τι παραπάνω να ζητήσει κάποιος? Πλέον τα σχέδια ποικίλουν τόσο πολύ, και φαντάζει αδιανόητο ακόμα και για τον πιο απαιτητικό πελάτη να μην βρει ένα σχέδιο να του ταιριάζει. Το μυστικό πάντα είναι-σύμφωνα βέβαια και με το στυλ του ντυσίματος και του εκάστοτε ανθρώπου-να επιλέγουμε κάτι σε ένα κλασικό χρώμα και σχέδιο που μπορεί να καλύψει και τις περισσότερες ανάγκες μας και μετά να εστιάσουμε σε κάτι πιο εκκεντρικό και ιδιαίτερο που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε! Σκεφτείτε το!

Σχετικά άρθρα

Begin typing your search above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Επιστροφή επάνω